NADA pre-conference workshop: Trauma informed approaches and self-care									
When: 9:00 - 4:00pm, 10 May 2023 Where: Gadigal Country Facilitator: Silvana Izzo									
08:45-9:00	15 min	Registration open							
9:00-9:10	10 min	Acknowledgement of Country							
9:10-9:15	5 min	Silvana introduction							
9.15 – 9.30	15 min	Group introduction							
9.30 – 9.35	5 min	Workshop overview							
9.30 – 10.30 Presentation + Large Group Activity Solo or pair activity	55 min	TOPIC: The Big Picture O How do we know what we know? Impact of trauma and traumatic stress. Trauma Informed Practice - Myth Busting. Why it's essential for workers to be in the picture. ACTIVITY: A dose of stress ball game ACTIVITY: Body maps and sensation menus							
10:30-10:45 10:45- 11.15	15 min	BREAK TOPIC: Window of tolerance and the just right zone							
Presentation + Activity		 What is regulation? What's hypo or hyper arousal? Why does it matter? Whose regulation is relevant? Is co regulation taking it too far? 							
,		ACTIVITY: Riding the waves finding your (just right zone) flow							

11:15 - 12.00	45 min	TOPIC: Creating Safety a polyvagal approach				
Presentation + Activity Solo Pairs Group		 What does safety feel like (internal and external)? How do we know this? Where does this information come from? Tapping in and out - how can we use the polyvagal ladder to support us? ACTIVITY: Follow my lead - find our rhythm ACTIVITY: Porges Poly Vagal Video ACTIVITY: Drawing your own ladder				
12:00-1:00 1:00 - 2.00 Presentation +	60 min 60 min	TOPIC: Playing up o Finding ease and safety via right brain to right brain connection o Attachment and sensory motor play				
Group Play		ACTIVITY: Large group PLAY exploring regulation, attachment, attunement, ease, and excitement through play				
2.00 - 2.30 Presentation + Small Group Activity	30 min	TOPIC: Circle of Capacity o Beyond tolerance ACTIVITY: Small group activity – Orienting to pleasure, moving beyond tolerance to flourishing				
2:30-2:45	15 min	BREAK				
2.45 – 3.00 Group Activity	TOPIC: Mindfulness ACTIVITY: Mindful movementand stillness 3:15 entation TOPIC: Mindfulness ACTIVITY: Mindful movementand stillness TOPIC: Embodiment Noticing, naming, regulating. How to build body safety in the moment to settle a					
2:45 - 3:15 Presentation + Activity						
3:45-4:00	15 min	Reflections ACTIVITY: Just Breathe Video				
4pm		CLOSE				